Content voor Ingelogde Gebruikers

Alles over Steigerhout

Met regelmaat krijgen we de vraag: “Wat is steigerhout nou eigenlijk precies?”.

Voor ons zijn Steigerhouten planken basismateriaal om mee te werken. Echter het is nog veel meer. Vanuit onze passie voor hout geven we dan ook graag antwoord op deze vraag.

Landelijk Steigerhout

Wat is Steigerhout?

Eigenlijk klopt de naam steigerhout niet. Hoewel iedereen deze naam gebruikt, is steigerhout (of steigerplank) een vuren houtsoort. Het is hout van een naaldboom. Vurenhout is een veel gebruikte houtsoort in de bouw en meubelindustrie. De houtsoort valt in de categorie zachthout en heeft een lange vezel waardoor het hout heel stevig is. Ideaal voor een steigerplank op een steiger: de plank is heel flexibel en heeft geen harde scherpe splinters.

Gebruikt steigerhout of nieuw steigerhout?

Er is een duidelijk verschil tussen oud en nieuw steigerhout. Gebruikt steigerhout is ongeschaafd en grof gezaagd vurenhout dat gebruikt is. Nieuw steigerhout is niet gebruikt en komt direct van de boom.

  • Oud steigerhout kan je herkennen aan een grijze tint.

Het steigerhout wordt gebruikt in de bouw om steigers mee te maken. Door het dagelijks gebruik van de steigers en het cement dat er in de loop van de tijd opvalt, ontstaat deze grijze tint.

De steigerplanken die niet meer nodig zijn op de bouw of worden ingewisseld voor nieuwe steigerplanken worden door ons gebruikt. De steigerplanken hebben dan vaak meer dan een jaar op een bouwplaats gelegen en hebben dan hun authentieke uitstraling gekregen waar wij mooie steigerhouten meubelen van maken. Nog niet zolang geleden werden de steigerplanken afgedankt en verbrand. Dan is deze manier van gebruik een stuk duurzamer 🙂

Alle planken worden in onze werkplaats eerst gesorteerd op kwaliteit, kleur en of de planken recht zijn. Daarna worden de planken grondig geborsteld en geschuurd zodat de oude steigerplanken gebruikt kunnen worden als meubel. Tenslotte worden de planken op maat gezaagd, in elkaar geschroefd, nogmaals geschuurd en eventueel afgelakt.

  • Nieuw steigerhout is ongebruikt hout en komt direct van de boom. Dit steigerhout is licht van kleur, zonder grijze tint.

Nieuw steigerhout is meestal nog vochtig en moet 6 tot 18 weken drogen. Na deze tijd is het hout droog genoeg om mee te gaan werken.

Meubels van nieuw steigerhout worden door ons altijd van gedroogde planken gemaakt. Dit voorkomt dat het hout krom gaat trekken na verwerking. Dat zou namelijk heel jammer zijn.

 

De keuze voor gebruikt of nieuw steigerhout is afhankelijk van je persoonlijke smaak. Sommige mensen vinden de grijze tint mooi, anderen kiezen liever voor de lichte kleur van nieuwe planken. Gebruikt steigerhout wordt door ons altijd geschuurd. Afhankelijk van de grijze tint (de dikte van de laag) op de steigerplank en de hoeveelheid schuren, kunnen de planken verschillen in kleur. Zo heb je altijd een uniek meubel van hout.

Wil je steigerhout bewerken of lakken, dan is het vaak slimmer om voor nieuw steigerhout te kiezen.

Lengte van Steigerhouten planken

De  maximale lengte van steigerhouten planken is 5 meter. Planken zijn altijd tussen de 19 en 20 cm breed en 3,2 cm dik.

Bij het maken van meubels van steigerhout geeft deze lengte veel mogelijkheden. Lange stukken kunnen vaak uit 1 stuk gezaagd worden.

Wordt een meubel, bijvoorbeeld een bank of tafel, langer dan 5 meter, dan is het vaak beter om het meubelstuk uit 2 delen te laten bestaan. Het wordt dan een steviger geheel.

Behandeling van Steigerhout

Hout is een natuurproduct, dit heeft charme en daardoor is ieder meubel uniek.

Bijkomstigheid is ook dat het hout nog wat kan werken. Afhankelijk van de temperatuur of luchtvochtigheid kan een nieuw meubelstuk zich anders gedragen.

Dit betekent dat het hout samen met de omgeving waarin het geplaatst wordt kan veranderen. Een voorbeeld: je koopt een bank van steigerhout. Deze zet je buiten op je terras. De kleur en houdbaarheid van de bank is in dit geval heel anders dan wanneer je deze binnen had gezet. Er is een groot verschil tussen het buitenshuis of binnenshuis gebruik van steigerhout.

Door onze werkwijze wordt het werken van hout tot een minimum beperkt.

We adviseren wel om meubels voor buiten altijd te behandelen. Hout en vocht gaan nu eenmaal niet zo goed samen.

Scroll naar boven